Salina Turda este descrisă de celebra revistă de business ca fiind o mină de sare din Transilvania, transformată într-o atracţie turistică populară, începând cu anii '90. Deşi datează din secolul al XVII-lea, mina are în prezent un carusel unic în Europa şi un amfiteatru folosit inclusiv pentru spectacole de operă.
După ce a servit drept adăpost în timpul războaielor și a fost folosită ca depozit de brânzeturi pe vremea comunismului, salina Turda a fost redeschisă în scop turistic în 1992. Fiecare colțișor ascunde acum câte o poveste.
"Mașinăria folosită pentru ridicarea sării la suprafață este amplasată din 1881. Este confecționată din elementele originale şi este singura mașinărie de extracție, care mai este amplasată pe locul ei original. Scările erau folosite doar de nobilii orașului. Minerii nu aveau voie să coboare pe aceste trepte, ei fiind obligați să intre pe o funie de la o mașină de extracție amplasată inițial la suprafață", explică ghidul Tudor Bodea.
Sala ecou este cel mai căutat loc de turiști. Galeria are 80 de metri adâncime, iar pereții pot să reflecte sunetul de nu mai putin de 23 de ori.
Salina a primit strălucirea din prezent în 2008, după o investiție de aproape 6 milioane de euro, transformându-se într-un veritabil muzeu de istorie a mineritului în sare și, în acelaşi timp, într-o zonă de agrement.
În topul realizat de Business Insider, Salina Turda se află într-o companie selectă, alături de Cetatea Vaticanului, Turnul Eiffel și Catedrala Westminster.