Călin Cornel a fost printre primii crescători de chinchilla din România. La 50 de kilometri de Cluj-Napoca, în localitatea Luncani, şi-a deschis o fermă, cu mulţi ani în urmă.
"În acest an împlinesc 10 ani de activitate. De ce am ales asta... pentru că mi s-a părut foarte interesant. Mi s-a părut altceva. Am considerat că e o ocazie bună să creştem şi în România chinchille", spune Călin Cornel, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Chinchilla.
Şi-a cumpărat 30 de femele şi 6 masculi, pentru care a plătit, în urmă cu 10 ani, 9.000 de euro. Acum are peste 200 şi se străduieşte să le asigure cele mai bune condiţii de creştere.
"Este o cameră în care animalele au baie permanentă de nisip, acvarii de sticlă. La 8 luni ele ajung la sclipirea maximă", explică antreprenorul.
Un animal costă acum între 80 şi 150 de euro. Femelele pot avea într-un an trei fătări a câte 4 pui. Cererea de blană de chincilla a crescut în Europa, spune Călin Cornel.
"La blana de chinchilla, în primul rând, contează densitatea şi claritatea blănii, corectitudinea de culori, delimitarea, cu atât ea este de o valoare mai mare", precizează crescătorul.
Cei care sunt mai noi în domeniu susţin că este nevoie de un plan de afaceri foarte bine pus la punct.
"Dacă ar fi să preconizez, aş zice undeva între 5-10.000 de euro pentru un număr de cinci sau şase familii... este nevoie să gândeşti cum vrei să dezvolţi. Este un anumit prag, peste care este rentabil să creşte animale", este de părere Mihai Balaş, un alt crescător de chinchilla.
Chinchilla este un mamifer originar din America de Sud. Este un animal de talie mică și nu măsoară mai mult de 25-30 de centimetri, având o greutate medie, la maturitate, de 400-600 grame.