Claudiu Mureşan este jurist de meserie. Pasiunea lui pentru agricultură l-a făcut să îşi dezvolte o mică afacere în domeniu. Aşa a ajuns să producă siropuri naturale, după reţete vechi.
"Noi suntem de la Beliş, de la coada lacului. Toate îs reţete vechi, folosite de femeile din sat, din moşi-strămoşi. Siropul de cătină, presat la rece, cu miere. Fără lipsă de modestie, nu cred că îl mai face nimeni aşa cum îl facem noi", spune Cristian Mureşan, producător de sucuri naturale.
Niciunul dintre produsele făcute de Claudiu Mureşan nu conţine coloranţi sau conservanţi, iar majoritatea sunt obţinute prin presare la rece. Tânărul agricultor vinde sticlele cu sirop cu preţuri cuprinse între 12 şi 18 lei în târgurile din ţară şi străinătate. Se bucură că, de acum înainte, produsele cu adevărat tradiţionale vor putea fi remarcate de clienţi, datorită logo-ului ce va fi aplicat pe etichetă.
"Am văzut ordinul. Am vrea să ne atestăm, pentru că e interesant şi important, pentru că pe etichetă va apărea o marcă, care să dea clientului garanţia că e un produs adevărat tradiţional", mai spune producătorul.
Potrivit ordinului Ministerului Agriculturii, producătorii se vor putea înscrie în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate, care urmează să fie înființat. Ei vor primi după înregistrare un logo, care va atesta că produsul respectiv a fost obţinut după o reţetă consacrată românească. Asta înseamnă că produsul are aceeaşi rețetă de cel puţin 30 de ani de la intrarea în vigoare a acestui ordin.
Acte necesare pentru înscrierea în RNRC:
-cerere tip
-dovada că operatorul este avizat sanitar-veterinar
-contract cu un laborator autorizat
-reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele folosite
-schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor
-capacitatea de producţie
-certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului
-actul de identitate al solicitantului
sursa: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale