Din cei aproximativ 350 de medici de familie din judeţul Cluj, peste 300 au avut de plătit Casei de Asigurări de Sănătate pentru reţetele eliberate pacienţilor internaţi în spitale.
"Ca să nu rămână pacientul fără tratament, noi am prescris reţeta, iar după o perioadă de 1,2,3 ani ne-am trezit din partea Casei de Asigurări că ni s-au imputat reţetele. Nu am fost sancţionaţi, nu am fost apostrofaţi sau atenţionaţi, ci efectiv s-a imputat reţeta", a declarat medicul de familie Ioan Mureşan.
În perioada 2010-2012, suma pe care medicii de familie au avut-o de plătit Casei de Asigurări de Sănătate a trecut de 72.000 de lei.
"Au fost identificate situaţii în care medicii de familie au eliberat reţete pentru pacienţii care figurau internaţi. În această situaţie s-au regăsit aproape 300 de medici de familie care au fost notificaţi, li s-a adus la cunoştinţă sumele de recuperat şi au fost încheiate procesele verbale de constatare", a spus Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj.
Potrivit prevederilor noului contract-cadru, medicii de familie vor putea elibera reţete şi pentru cei internaţi.
"Există posibilitatea ca pacientul să-şi primească reţeta, dacă are o boală cronică, cu condiţia ca să aducă de la medicul din spital o adeverinţă care să certifice că este internat în spital, pentru o anumită afecţiune şi că în spital nu primeşte tratament pentru boala respectivă", a mai precizat Ioan Mureşan.
Noul contract-cadru urmează să fie publicat în Monitorul Oficial în data de 1 mai, împreună cu normele de aplicare.