Sindicaliştii din sănătate au cerut o creştere minimă a salariilor cu 10 procente anul acesta, până în 1 iulie. Pe lângă faptul că acest lucru nu s-a întâmplat, spun ei, de la 1 iulie va apărea şi o altă problemă: majorarea salariului minim pe economie, de la 850 la 900 de lei, care va duce la uniformizarea lefurilor, indiferent de pregătire sau vechime în muncă.
"Asistenţii care lucrează de 6 ani şi care au gradul principal luat, care la ora actuală au 860 de lei, vor ajunge la 900, deci după 6 ani şi cu grad principal să ajungi la minimul pe economie, muncitorul care va fi angajat necalificat va avea tot 900, economistul, juristul, asistenta cu studii superioare, deci toată lumea va avea 900 de lei", spune Maria Bizo, vicepreşedinte Sanitas Cluj.
Pentru că nici în privinţa deficitului de personal lucrurile nu au fost rezolvate, s-a decis la nivel naţional reînceperea acţiunilor de protest.
"În cadrul Consiliului Naţional s-a hotărât reluarea acţiunilor de protest. În acest sens, vor fi pichetate trei ministere: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, pe o perioadă de 10 zile. Acţiunea de pichetare începe în 23 iunie şi se încheie în 4 iulie", a precizat Ştefan Roman, lider sindical Sanitas Cluj.
De la Cluj vor pleca aproximativ 40 de persoane, care alături de sindicalişti din alte judeţe, vor picheta Ministerul Sănătăţii în 1 iulie.
"Urmează ca în data de 7 iulie, Consiliul Naţional care va fi convocat în regim de urgenţă, să decidă viitoarele acţiuni revendicative sau acţiuni de protest, care dacă este cazul, vor culmina cu greva generală în sistemul sanitar", a mai spus Ştefan Roman.
Din anul 2012, problema deficitului de personal nu a fost rezolvată în sistemul sanitar. În judeţul Cluj, potrivit reprezentanţilor Sanitas, deficitul este de aproximativ 800 de persoane, majoritatea, asistente medicale.