Vechea rampă de gunoi de la Pata Rât este încărcată la capacitate maximă. Mai mult, reprezentanţii Agenţiei de Mediu şi cei ai Gărzii de Mediu au amendat Primăria Cluj-Napoca, dar şi proprietarul rampei de gunoi, pentru că au depozitat ilegal, pe un teren din apropiere, o cantitate de 170.000 de metri cubi de deşeuri.
"Am constatat că operatorul până acum a fost amendat s-a făcut şi sesizare penală, nu le-a depozitat în depozitul temporar, le-a depozitat lângă, depozitul temporar este gol. Primăria Cluj şi Salprestul vor răspunde pentru recuperarea deşeurilor depozitate ilegal în acest moment, undeva la 170.000 de metri cubi", a afirmat Florin Diaconu, comisar şef la Garda Naţională de Mediu.
Soluţia provizorie propusă acum de autorităţi este folosirea acestui depozit temporar: un teren de lângă actuala rampă, pe care s-ar putea stoca 72.000 de tone de deşeuri. Conform autorităţilor, acesta ar putea fi utilizat până la vară.
"Există un termen de 15 iulie, termen în care toţi cei care au depozitat gunoaie, Primăria de la Cluj şi restul judeţului care au adus aici, pentru că nu doar primăria a adus aici gunoaie, trebuie să găsească soluţii împreună cu operatorul, pentru a le duce la noul depozit care se construieşte acum într-o nouă celulă sau într-o altă locaţie", a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Astfel, Consiliul Judeţean este obligat ca, în cel mult 6 luni, să deschidă o primă celulă de depozitare din proiectul noului centru de deşeuri.
"Amânările sunt din cauze multiple, au fost neconformităţi cu proiectul iniţial, neexecuţia conform acestui proiect a dus chiar la plângeri la DNA şi vor curge în continuare şi procese cu antreprenorii, dar proiectul trebuie să meargă în continuare, găsim un alt antreprenor conform legii şi vom continua acest proiect", a precizat Vakar Istvan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj.
Totodată, vechea rampă de gunoi trebuie închisă, din cauză că nu corespunde normelor europene. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple încă din anul 2010, însă autorităţile au tot amânat, pentru că nu au găsit o altă soluţie pentru depozitarea deşeurilor.
Deşi autorităţile locale îi asigură pe clujeni că nu au de ce să-şi facă griji în privinţa colectării deşeurilor, nu acelaşi lucru îl pot spune reprezentanţii firmelor de salubritate.
"Colectarea deşeurilor s-a făcut conform programului, până autospecialele noastre s-au umplut cu deşeuri. După ce s-au umplut, au fost retrase la bază şi momentan aşteptăm să ni se indice o locaţie în care pot fi descărcate, pentru a ne relua programul", a afirmat Sergiu Hossu, administratorul unei firme de salubritate.
Noul centru ecologic de depozitare a deşeurilor ar fi trebuit să funcţioneze încă din 2013.