Radioamatorii sunt cei care reuşesc să comunice în cele mai vitrege condiţii, în situaţii în care orice alt mijloc de comunicare modern este imposibil de utilizat.
Vasile Roman, un radioamator, a interceptat semnalul de urgență emis de epava avionului prăbușit luni, în Munții Apuseni.
"Am început să scanez frecvența, în speranța că o să găsesc o discuție între turnul de control cu cineva și, dintr-o dată, am dat peste un semnal ciudat, pe care nu l-am cunoscut. Am crezut că vine de la aeroport și am trecut peste el, din păcate. Acela a fost semnalul balizei avionului", spune radioamatorul.
Clubul de radioamatori din Cluj are inclusiv o celula de urgență, formată din voluntari, care se activează în situații de urgență. În cazul accidentului aviatic, radioamatorii spun că ar fi putut, în mai puțin de 30 de minute de la instalarea aparaturii, să traseze o linie dreaptă între locul în care se afla comandamentul de intervenție și zona în care s-a prăbușit avionul, pe baza semnalui emis de epava aeronavei. Astfel, echipajele de salvatori ar fi fost trimise spre o locație sigură.
"Credem că în 30 de minute puteam da exact direcția pe care să se deplaseze. În felul acesta, eliminam erorile care au fost la momentul respectiv. După plecarea în teren, cu cât ne apropiam de locație, cu atât aria de depistare a emițătorului era tot mai mică, până la momentul când ești lânga el", explică Ioan Purcelean, radioamator.
Cu toate că au la îndemana cunoștințele și aparatura necesară să ajute în situații de criză, radioamatorii nu au fost solicitați să intervină.
"Practic, la fața locului puteam localiza foarte repede direcția și avionul respectiv. Nu am fost chemați. Puteam ajuta la găsirea mult mai repede a victimelor nefericitului eveniment", susține Vasile Roman.
Potrivit protocoalelor internaționale, fiecare avion este echipat cu un dispozitiv de emisie a unor semnale de urgență, care se activează imediat după prăbușire. Acesta emite semnale sonore continue, pe unde radio, pentru a putea fi ușor localizat de către salvatori. Ancheta în cazul avionului prăbușit în Munții Apuseni a scos la iveală până în acest moment faptul că una dintre antenele acestui dispozitiv de emisie lipsea.