Leopold Zoltan, unul dintre cei mai mari cultivatori din judeţul Cluj, munceşte de 35 de ani în agricultură. În ultimii ani, a decis să cultive pe suprafeţe mari de rapiţă pentru biocombustibil.
"Cel mai mare motiv este că are piaţă, se cumpără. Sunt produse, culturi la noi, care stau pe stoc, rapiţa se achiziţionează. După ce am cheltuit un an, ea sigur se vinde", susţine acesta.
Producţia de rapiţă de la Turda este vândută către o companie din sudul ţării. "De acolo va pleca ori la export, mai sigur export, port Constanţa sau spre vest: Austria, Germania", precizează cultivatorul.
Anul acesta, se aşteaptă la o recoltă de 4 tone/hectar, cu 10-15% peste producţia de anul trecut. Profitul este astfel garantat. Anul trecut, kilogramul de rapiţă s-a vândut cu 1,4 lei, iar anul acesta va costa 1,3-1,33 lei, având în vedere oferta, care va fi mai mare. "Profitul va fi de 15-20% anul acesta, pentru că este un an bun", susţine Leopold Zoltan.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole, în judeţul Cluj, cea mai mare parte din producţia de rapiţă este folosită la producerea de energie.