Reprezentanţii mai multor firme din Rusia s-au întâlnit, zilele acestea, cu producătorii români de fructe. Îi interesează cireşele, pe care au început să le importe de câţiva ani. Printre locurile vizitate este şi Reghin, judeţul Mureş, unde au discutat cu o asociaţie de cultivatori.
"Ca și export, anul trecut am avut prima experiență de export, între 50-60 de tone de cireșe exportate pe piața Rusiei. În acest an, s-au purtat discuții prin Asociația Interprofesională Prodcom Legume-Fructe cu beneficiari din Rusia și sperăm la un export de 80-100 de tone", a declarat Emil Farago, administrator Pomicola Batoş.
"La nivelul județului Mureș, în livezi avem o suprafață de aproximativ 153 hectare și realizăm o producție totală de aproximativ 500 de tone", a precizat Liviu Timar, director executiv al Direcţiei Agricole Mureş.
Prețul pe care îl oferă rușii pe kilogramul de cireșe este dublu față de cât s-ar plăti pe piețele românești. Pentru banii pe care îi plătesc, importatorii au şi pretenţii.
"Preferinţele lor sunt legate de calitate și, ca atare, avem aici niște soiuri foarte bune, atât ca și gust, dar în special datorită dimensiunii la care ajung cireșele în perioada recoltatului le preferă. Trebuie să aibă un calibru peste 25 de milimetri", a explicat Mircea Moisin, director comercial.
În 2012, ruşii au importat 1.000 de tone de cireşe româneşti, iar anul trecut, comanda s-a dublat. Pentru cele 3.000 de tone pe care le vor importa anul acesta, au mers să încheie contracte cu producători din judeţele Iaşi, Mureş, Brăila şi Calăraşi.