Bărbatul de 44 de ani din Suceava s-a născut cu insuficienţă cardiacă, adică o incapacitate a cordului de a pompa suficient sânge în organism. Boala s-a agravat în urmă cu 3 ani şi jumătate, atunci când fiul său, în vârstă de 5 ani, a murit. De un an şi jumătate, bărbatul se afla pe lista de transplant a Institului de Boli Cardiovasculare din Tîrgu Mureş. A suferit însă şi o complicaţie la plămâni, iar medicii l-au anunţat că transplantul este practic imposibil. Singura lui şansă la viaţă a rămas implantul unei inimi artificiale.
"Este o pompă care, practic, preia sângele şi îl trimite după aceea în aortă. Deci sângele este preluat din inimă, rotit şi iese practic cu un debit de până la 10 litri pe minut. Se implantează în vârful inimii (...) Se pune un inel, muşchiul se taie şi se introduce acest dispozitiv în alveolă, după care această proteză merge în aortă (...) Practic, prin acest fir care iese din organism, el este conectat la nişte baterii. (...) Există o grupă mare de pacienţi care au şanse reduse la a primi o inimă, fie din cauza vârstei, fie din cauza unui grup sangvin rar, în care un cord este greu de obţinut. Pentru aceşti pacienţi, există o alternativă ca acestă pompă, care este destinată fie să ţină în siguranţă pacientul până la transplant, fie să înlocuiască transplantul, să-i susţină activitatea cardiacă ca destinaţie finală. Este o intervenţie pe cord deschis. Orice se face pentru prima dată este mai complicat, dar nu iese din rutina unei intervenţii chirurgicale", a explicat Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT Tîrgu Mureş.
Pacientul, pensionat pe caz de boală, a intrat în sala de operaţie la ora 9:30. După aproape 4 ore, intervenţia a fost declarată un succes.
"Operaţia a decurs fără incidente, în momentul acesta ne-am asigurat că toate lucrurile funcţionează bine, este o intervenţie înalt-specializată şi cu foarte multă tehnologie, sunt anumiţi parametri care trebuiesc stabiliţi, astfel încât pacientul să fie într-o siguranţă hemodinamică şi metabolică. În acest moment, suntem foarte multumiţi de evoluţia pacientului", a mai spus şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT Tîrgu Mureş.
Inima artificială a bărbatului este conectată printr-un fir la o baterie exterioară reîncărcabilă, care are o durată de cel puţin 6 ore. Medicii spun că pacienţii care suferă un astfel de implant pot duce o viaţă normală.
"Este o şansa extraordinară ceea ce domnul profesor realizează astăzi. Este o premieră şi sper din tot sufletul să fie cu succes. Era pe lista de aşteptare pentru transplant şi situaţia s-a înrăutăţit, insuficienţă respiratorie mare, respira foarte greu, am înţeles că şi plămânul este afectat", a spus soţia pacientului.
Costurile operaţiei, în valoare de 90.000 de euro, sunt decontate în totalitate de Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii de la Institutul din Tîrgu Mureş aşteaptă acum ca Ministerul Sănătăţii sau CNAS-ul să înceapă un program naţional prin care să subvenţioneze astfel de intervenţii pe cord.
Până astăzi, România era singura ţară din Europa de Est în care această procedură nu s-a realizat.