Imobilul din Piaţa Unirii era în proprietatea familiei de farmaciști Hintz din 1863 și a fost pierdut în 1949, în momentul naționalizării. Clădirea a fost retrocedată urmaşilor familiei în 2012, iar acum primăria vrea să o răscumpere.
"Este o clădire de patrimoniu de secol XVI și este una dintre puținele farmacii din țară și din Europa, aș putea să spun, care funcționează într-un spațiu autentic. Pentru oraș, pentru Transilvania, dar și pentru România ar fi fost o pierdere de neegalat. Ministerul Culturii prin Direcția pentru Cultură nu și-a exercitat acest drept de preempțiune și atunci următoarele autorități, conform legii, au fost Primăria Cluj și Consiliul Județean, iar Primăria a răspuns și își va exercita dreptul de preempțiune", a afirmat Carmen Ciongradi, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
Imobilul are subsol, parter și etaj și o suprafață construită desfășurată de peste 800 de metri pătrați. Clădirea a fost scoasă la vânzare în urmă cu trei ani, la preţul de 2,5 milioane de euro, însă nu s-a găsit cumpărător. Acum va trebui reevaluată.
"Etapele următoare prevăd o evaluare a imobilului, o stabilire a unui preț de piață în baza unei evaluări profesioniste și începerea unor proceduri de negociere cu proprietarii de drept ai imobilului, pentru a stabili suma de vânzare, Consiliul Local dorind să cumpere din bani publici Casa Hintz pentru a putea menține în acel amplasament colecția Muzeului Farmaciei", a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca .
Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj poate fi vizitată contra unei taxe de 6 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii.