Vasile Horvath este poştaş de 20 de ani şi încearcă să se descurce cu acelaşi salariu pe care îl primea şi în 2009: 1.000 de lei pe lună. Pentru că volumul de muncă este prea mare raportat la numărul de angajaţi, acesta nu a reuşit să îşi ia concediu de odihnă de aproape 2 ani. Mai mult, poştaşul riscă zilnic să râmână fără banii de pensii şi alocaţii, pentru că este nevoit să circule cu mijloacele de transport în comun.
"Ne îngrijim, ne păzim, avem sprayuri, ce să facem... Cum să ne descurăm?! Doi copii, întreţinere, la şcoală, la grădiniţă, e foarte greu", mărturiseşte bărbatul.
În aceeaşi situaţie se află mii de angajaţi ai Poştei Române, care au muncit astăzi cu banderole albe pe braţ, pentru a le atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor cu care se confruntă.
"Lipsa de personal, avem un volum foarte mare de lucru, lipsa echipamentelor de protecţie şi avem un salariu... deci să ştie toată lumea: 70-75% din personalul Poştei Române are un salariu între 500 şi 1.200 de lei. Dar cea mai acută problemă este lipsa de personal", spune Ştefan Petrar, liderul Sindicatului Factorilor Poştali din Cluj-Napoca.
Acţiunile de protest ale salariaţilor Poştei au început săptămâna trecută, când peste 1.000 de angajaţi din toată ţara au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Ei au cerut lefuri mai mari cu 20% şi ocuparea celor 1.500 de posturi vacante.
"Ne-au spus că, în continuare, la conducerea companiei este un control din partea ministerului, din Corpul de Control al premierului şi după ce se va termina, vor avea un răspuns la tot ce se întâmplă în companie. Mai aşteaptă, hârtii există şi sunt de luni de zile", a declarat Carol Sinka, preşedintele sindicatului din cadrul Poștei Române Cluj.
Poştaşii ameninţă în continuare cu proteste. Ei pregătesc pichetarea tuturor sediilor poştale din ţară în perioada următoare, iar dacă nici atunci revendicările nu le vor fi ascultate, aceştia sunt hotărâţi să intre în greva foamei.
În perioada 2008-2012, Poşta Română a înregistrat pierderi în fiecare an, care, cumulate, au ajuns la 530 milioane de lei. Pentru a echilibra balanţa financiară, conducerea companiei a decis să recurgă la concedieri colective, astfel că mii de factori poştali au rămas anul trecut fără locuri de muncă.