Tânărul Alex Ursa locuieşte în Cluj din 2006. De atunci, a stat în cartierele noi ale oraşului, în care multe dintre străzi nu sunt asfaltate. S-a săturat de promisiunile autorităţilor şi a decis să facă şi el ceva pentru rezolvarea problemelor.
"Eu stau acum pe strada Miko Imre din Zorilor, la fel, neasfaltată. Era destul de ok, dar când a început să plouă, s-au făcut gropi, s-a făcut noroi şi e destul de dificil. Eu am ajuns cu maşina în service. Vecinii sunt la fel de disperaţi ca mine. Iniţial, nici nu ştiam dacă o să aibă succes aşa că am pornit, am adăugat eu câteva străzi şi au început şi oamenii să adauge", a explicat Alex Ursa, realizatorul portalului.
Pentru a introduce o nouă arteră cu probleme pe portal, clujenii au nevoie de doar câteva minute şi de un cont Google.
30% dintre străzile din cartierele noi ale Clujului sunt neasfaltate, spre nemulţumirea locuitorilor. Mulţi dintre ei au renunţat să mai aştepte programele de modernizare derulate de autorităţile locale şi au asfaltat străzile din fonduri proprii. Alţii se luptă în fiecare zi cu gropile şi noroaiele. Cu toţii susţin însă iniţiava unei hărţi interactive a străzilor oraşului.
"E super bună ideea! Genială! Sper să prindă repede şi să ne asfalteze cât mai repede", a spus o clujeancă.
"Eu stau pe o stradă mai sus, dar ne-am asfalatat-o singuri pentru că ne-am gândit că o să dureze foarte mult. Este o idee foarte bună, bineînţeles", a afirmat alta.
Autorităţile locale promit că vor include pe lista străzilor ce urmează sa fie modernizate în următorii doi ani şi arterele introduse de clujeni pe harta interactivă. Mai mult, Primăria Cluj-Napoca va avea din 2015 o aplicaţie proprie, prin care se vor putea face sesizări legate de infrastructura din oraş.
"În reţeaua de drumuri publice din Cluj-Napoca, pe care le aveam în administrare, avem cam 600 de obiective de investiţii. Acestea sunt fie programate pentru investiţii capitale de asfaltare, fie în programe de întreţinere curentă şi inspectorii Primăriei verifică periodic aceste străzi, pentru a face acele plombări necesare", a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al primăriei clujene.
În municipiul Cluj-Napoca sunt 934 de străzi, iar dintre acestea, o treime sunt fie neasfaltate, fie private. În ultimii ani, autorităţile locale au alocat 5 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii.