După zeci de ani în care actele de căsătorie, necrologurile şi documentele fiscale au stat uitate în arhive şi parohii, un grup de cercetători şi voluntari va realiza o bază de date a populației istorice a Transilvaniei. Aceștia vor prelucra datele din documentele de stare civilă, necrologurile sau registrele fiscale, aflate în prezent în Arhivele Naționale.
"Nu atât calitatea registrelor, cât cantitatea lor, în sensul în care nu întotdeauna s-au păstrat registre parohiale pentru o parohie sau pentru o localitate", a explicat Vlad Popovici, de la Centrul de Studiere a Populației din cadrul UBB.
Documentele au fost întocmite de preoții care în secolele XVIII și XIX erau responsabili de menținerea evidenței populației.
"Obligativitatea preoţilor de ţine registrele matricole parohiale, în care erau însemnate botezele, cununiile dar şi înmormântările. Deci practic acestea constituiau, putem spune, registrele de stare civilă", a afirmat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.
Dincolo de relevanța istorică, bazele de date vor putea fi folosite de către medici și geneticieni, dar şi de simpli cetăţeni.
"Cunoaşterea familiei, cunoaşterea propriului trecut, apoi aplicabilitatea socială majoră în domeniul ştiinţelor eredităţii şi a medicinei şi o aplicabilitate scolastică să zicem, în domeniul unor ştiinţe precum sociologia, demografia istorică şi, bineînţeles, istoria, pentru că suntem istorici", a precizat Vlad Popovici.
Cercetarea se desfăşoară în zece judeţe din Transilvania. Proiectul este finanțat de guvernul norvegian cu 650.000 de euro şi are o durată de aproximativ 3 ani. Dacă vor fi fonduri, va putea fi continuat și în alte județe.