Ideea înfiinţării unui astfel de parc i-a venit inginerului Nicolae Pătrânjan, după ce a ieşit la pensie. A început în anul 2001 cu 50 de specii de arbori şi plante, iar acum a ajuns la 1.200. Peste 90% din speciile existente le-a crescut chiar el în pepiniere. Restul au fost fie cumpărate, fie luate de la alte unităţi similare din ţară.
Una dintre atracţii o reprezintă arborele Paulownia, cunoscut dreptcopacul cu cea mai rapidă creştere din lume. "Este o specie din China cu mare valoarea ornamentală. Mai nou, se consideră că şi lemnul ar avea o mare valoare, iar florile au un buchet extraordinar, cu un parfum foarte fin şi plăcut", a explicat inginerul silvic Nicolae Pătrânjan.
În interiorul parcului, au fost amplasate şi băncuţe pentru vizitatori, iar în apropiere, au fost amenajate piste pentru biciclete, ceea ce uşurează accesul localnicilor şi turiştilor spre acest loc.
"Turiştii şi locuitorii, în principal din municipiul Alba Iulia, au acum două oaze, cel mai mare parc într-un sit istoric şi singurul parc din această zonă amenajat undeva în inima pădurii", a declarat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.
Parcul Dendrologic face parte dintr-un proiect mai amplu de valorificare a resurselor turistice din zona Mamut. Valoarea investiţiei depăşeşte 10 milioane de lei, din care aproape 4 milioane sunt fonduri europene.