Optimus este un robot care foloseşte în slujba sa de asistent medical o tabletă, mulți senzori de mișcare şi câteva softuri inteligente create de studenți. Robotul realizat la Facultatea de Inginerie a Centrului Universitar de Nord din Baia Mare poate fi un ajutor pentru pacienții din spitale sau bătrânii singuri.
"Este o foarte mare nevoie de asistenți sociali care costă mult, centrele de asistență socială costă foarte mult și ideea care ne-a venit a fost să construim un robot pentru asistență socială", a declarat Oniga Ștefan, profesor conferențiar.
"El poate oferi asistență și de sine stătător, având în vedere că poate inițializa coduri prin Skype și poate alerta, în unele cazuri, chiar și autoritățile, prin aceste funcții, astfel încât persoana care se află singură, poate obține un grad de siguranță în plus", a precizat inginerul Alexan Alexandru.
Datorită senzorilor de mișcare, Optimus poate însoți pacientul, iar în cazul în care acesta cade, poate emite o alertă.
"Dacă pacientul cade și nu poate să ceară ajutor, brăţara conține niște accelerometri și detectează căderea și atunci o să întrebe automat dacă are nevoie de ajutor. Dacă nu răspunde, putem suna direct la Urgență sau la persoana care are grijă de persoana bolnavă", a explicat un student.
Potrivit dezvoltatorilor săi, Optimus nu va costa mai mult de 1.000 de euro, dacă va produs în serie. Până atunci însă, robotul mai are multe funcții de învățat. Când va fi gata, va putea ști exact la ce oră și ce medicamente trebuie să ia un anumit pacient.
Studenții și profesorul Oniga Ștefan luicrează și la Maximus, un alt robot asistent, mult mai evoluat, care odată finalizat, se va putea deplasa în clădiri fără coordonare și va fi capabil să își reîncarce singur bateriile, atunci când acestea sunt aproape epuizate.