Robert Şurubaru, în vârstă de 47 de ani, a venit special din Constanţa la clinica din Cluj pentru o astfel de operaţie.
"Este un pas înainte foarte mare, pentru că, într-adevăr, te ajută să intri în relaţii cu oamenii şi să înţelegi lucruri pe care la un moment dat le pierzi şi efectiv nu îţi dai seama, abia când îţi dai seama realizezi cât de mult contează aceste lucruri", spune pacientul.
Noul implant auditiv este adresat persoanelor cu probleme de auz, iar dispozitivul nu penetrează pielea, ci conectează procesorul de sunet cu implantul, printr-un magnet.
"Noutatea este că nu mai trece acest şurub de titan prin piele, deci nu mai penetrează pielea, ci componenta internă este total sub piele, acoperită, iar componenta externă vine printr-un magnet deasupra celei interne", a explicat Violeta Necula, medic primar ORL în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Anul acesta, doar două persoane au fost supuse unor astfel de intervenţii la clinica din Cluj.
"Există liste de aşteptare, pentru că avem un număr limitat de aparate. Preţul unui astfel de aparat este destul de mare şi aceste aparate noi le avem printr-un program naţional şi atunci automat este un număr limitat de 5-6 aparate pe an", a mai precizat medicul.
Medicii de la Spitalul Judeţean din Cluj mai au doar două astfel de aparate pentru acest an, în timp ce lista pe lista de aşteptare se află peste 20 de pacienţi. Un astfel de aparat costă până la 6.000 de euro.