Boala, o malformaţie a vaselor de sânge care irigă ficatul, este extrem de rară: există cel mult 50 de cazuri în toată lumea, iar acesta este primul din România. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş s-au încumetat totuşi să realizeze intervenţia, pentru a-i oferi unei femei de 79 de ani o nouă şansă la viaţă.
"A fost o doză de curaj, dorinţa de a face ceva pentru acest pacient”, crede Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională, cel care a coordonat echipa medicală.
Practic, din cauza malformaţiei, vena care irigă ficatul şi cea care irigă stomacul nu sunt separate, fapt care produce complicaţii periculoase pentru pacient. Medicii au separat cele două vene, făcând o puncţie cu ajutorul unui angiograf performant.
"Practic, printr-o mică incizie făcută abordând o arteră, indentificăm vasele respective cunoscând anatomia şi ajungem ca acele şunturi şi cu mini catetere, dispozitive mici, minuscule, să intrăm chiar la nivelul şuntului, în artera respectivă şi să lipim. Practic se folosesc nişte lipici, nişte polimeri. E o soluţie unică, pentru că prin cea chirugicală, nu ai cum să ajungi la ele să le separi. Sunt multe şi sunt de dimensiuni foarte mici”, explică medicul Lucian Mărginean.
"Vă spun sincer că această pacientă a fost o provocare nu numai pentru el, ci şi pentru întreaga echipă multidisciplinară. Bolnava este bine, afebrilă, nu acuză nici măcar o durere difuză abdominală”, spune medicul Călin Molnar, şeful Clinicii de Chirurgie I a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş.
Este vorba de o femeie din Braşov, care a fost iniţial suspectă de ciroză sau cancer la ficat. După ce a ajuns la Tîrgu Mureş, ea a primit diagnosticul corect şi a fost dusă în sala de operaţie. Intervenţia a durat trei ore, iar pacienta a fost conştientă, pentru că medicii au optat pentru anestezia locală.
Dacă nu vor exista complicaţii, bolnava ar putea fi externată săptămâna aceasta.