Fermierul clujean a bătut palma cu oamenii de afaceri asiatici în urmă cu o lună, după ce a fost de mai multe ori în China, pentru negocierea contractului.
"De la 1 august, prima tranşă vor începe să meargă peste hotare. Nu ştiu 100% câte voi duce eu, dar din România vor merge peste 100.000. (n.r. Carnea de miel) este foarte curată şi nu îi poluată", susţine fermierul Cornel Revnic.
Pentru că nu are atâtea oi, clujeanul trebuie să îi convingă acum şi pe alţi fermieri să îşi dea animalele la export. Nu pare însă deloc dificil, având în vedere că, pentru fiecare oaie, chienzii ar putea plăti între 50 şi 500 de euro, în funcţie de vârsta şi de greutatea animalului.
"Toată lumea vrea, dar oamenii vor banii, nu doar poveşti. Se va plăti animalul când se achiziţionează cu bani cash", mai spune fermierul.
Pe mesele chinezilor va ajunge carne de oaie din rasele tradiţionale româneşti, spre mândria ţăranilor români.
"Cum să nu fiu mândră că merg, calitatea e bună, poate face şi la stat ceva, şi poate de acolo avem şi noi câştig", spune o femeie.
"Le iau mai ieftine de aici ca de la ei", crede un localnic.
Înainte ca animalele să părăsească ţara, vor fi monitorizate timp de o săptămână de medicii veterinari.
"Toate animalele se adună în centre de colectare, unde ele sunt verificate, se fac acţiunile sanitar-veterinare pe care cel care le cumpără doreşte să le aibă, plus starea de sănătate şi identificarea animalului, adică ele trebuie să fie în baza de date", declară Nicolae Pivariu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj.
Fermierul clujean nu vrea să se oprească însă aici. În viitor, el vrea să exporte carne de oaie în Rusia şi Dubai.
De altfel, afacerile cu străinii par să fie extrem de profitabile pentru fermierii români. Estimările Eurostat arată că, în primele trei semestre ale anului trecut, au fost exportate ovine în valoare de peste 100 de milioane de euro, ceea ce plaseasză țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.