Muzee în era tehnologiei

Data publicării:
SCANARE

Specialiştii şi-au propus să realizele copii virtuale ale obiectelor de patrimoniu. Întregul proces durează între trei şi patru zile. Sunt implicaţi nouă experţi în scanare şi modelare 3D de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

"Multe obiecte vor fi reconstituite şi readuse în starea în care presupunem că erau iniţial. Ele vor fi puse în zonele în care presupunem că erau folosite. De exemplu, un cleşte sau un ciocan va fi pus într-un atelier de fierărie", a explicat prof. dr. ing. Călin Neamţu, de la Facultatea de Construcţii de Maşini din cadrul UTCN.

Nu doar artefactele vor fi scanate, ci şi fortificaţiile. Istoricii speră ca toate cele şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei să fie prinse în acest proiect, pentru care inginerii vor să folosească cel mai performant scanner din România.

"Cetăţile aceastea de care discutăm formează, până la urmă, nucleul regatului dacic din vremea lui Decebal. Avem un bust de bronz descoperit în cetatea de la Piatra Roşie, reprezentând cel mai probabil o dvinitate", a precizat conf. dr. Gelu Florea, de la Facultatea de Istorie din cadrul UBB.

După ce munca inginerilor va fi gata, recontrucţiile virtuale vor putea fi văzute de iubitorii de istorie în două camere high tech, amenajate la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi la Muzeul Civilizației Dacice şi Romane din Deva, unde se află exponatele originale.

"Dacă noi eram generaţia cu cheia de gât, generaţia de astăzi este ca să parafrazez, generaţia cu tableta de gât, iar noi trebuie să ţinem pasul. Asta pot să vă asigur: că va creşte numărul vizitatorilor", a afirmat Carmen Ciongradi, managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

"Vor dispune de proiecţie 3D, navigarea în mediul virtual se va face pe bază de gesturi. Vizitatorii vor sta în faţa unui program, în care încercăm să punem o proiecţie aproape de mărime naturală", a mai spus prof. dr. ing. Călin Neamţu.

Proiectul este coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, având ca parteneri Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai şi Muzeul Civilizației Dacice şi Romane din Deva. Programul este finanţat din fonduri norvegiene în valoare de aproape 1 milion de euro şi trebuie finalizat până în aprilie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...