Potrivit acestuia, România şi-a construit propriul model privind protecţia minorităţilor naţionale care, în opinia ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, chiar dacă nu este perfect, este mai bun decât cel dezvoltat de alte state europene.
"Izolarea sau segregarea minorităţilor naţionale nu este favorabilă dezvoltării identităţii acestora. Cel mai bun model este modelul pe care România l-a promovat, şi anume acela de a include minorităţile în procesul de luare a deciziilor, inclusiv la nivelul Guvernului, dar şi la nivelul Parlamentului, la nivelul comunităţilor locale", susţine ministrul.
Modelul românesc este unul bazat pe principiile Convenţiei - cadru privind minorităţile naţionale, primul instrument multilateral european de acest gen, susţine preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, cunoscută ca şi Comisia de la Veneţia. De altfel, România s-a numărat printre primele ţări care au semnat şi ratificat documentul.
"Comisia de la Veneţia a fost în multe ocazii plăcut impresionată de rolul pozitiv şi constant al României în protejarea drepturilor minorităţilor, cât şi de efortul autorităţilor de a respecta Convenţia. În plus, România a avut un rol activ în pregătirea şi redactarea documentelor oficiale vizând această chestiune", a afirmat Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.
În cadrul evenimentului organizat la Universitatea Babeş-Bolyai, preşedintele Comisiei de la Veneţia a primit titlul de Doctor Honoris Causa.