Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în anul 2060, în România, speranța de viață va fi cu 12 ani mai mare decât în prezent, dar numai unul din doi români va mai putea munci.
"Unul din trei români va avea peste 65 de ani, față de 1/7 în prezent, vom ajunge de la o speranță de viață de 70 de ani în momentul de față, la 82 de ani, deci vom trăi mai mult și asta este probabil o veste bună, pentru că, probabil, medicamentele devin mai inteligente și ne vor ajuta să ne prelungim viața", a afirmat Lucian Anghel, director general BCR Pensii.
Reducerea CAS cu 5% anunțată de Guvern ar putea facilita plata de pensii facultative. Pentru pensiile clasice, la fiecare 100 de lei net, angajatorul plătește în total 183 de lei, din cauza taxelor și impozitelor.
"Avantajul major pentru angajator este faptul că pentru aceste pensii facultative pilon 3 nu se mai plătesc taxe şi impozite în plus către stat. În general, pe lângă banii pe care îi ia un angajat în mână, e evident că sunt destul de multe taxe şi impozite în plus pe care angajatorul trebuie să le achite", a spus acesta.
Forța de muncă în 2060 va fi și ea mult redusă, chiar dacă mulțumită evoluției tehnologiei, vom trăi mai mult. Mai mulți ani de pensie nu înseamnă însă și o pensie bună.
"Pensia în 2060 ar putea să mai acopere undeva la 28% față de circa 43% cât acoperă din salariul mediu, asta în condițiile în care vom ajunge la 1,5 pensionari/contributor la pensie față de 0,4 pensionari la un contributor cât era în 1990", a afirmat Lucian Anghel.
Potrivit antreprenorilor, pentru a contracara acest proces, statul trebuie să ridice de pe umerii angajaților povara deficitului bugetar și să contribuie mai mult la plata pensiilor.