Studenţii din primul an încă sunt convinşi că vor putea lucra în ţară după terminarea facultăţii
"Sunt şi mai multe şanse de angajare, nu este un program chiar atât de solicitant ca la Medicină şi este tot o oportunitate bună pentru a ajuta oamenii", spune Pop Raul, student în anul I la Asistenţă Medicală în cadrul UMF Cluj.
Lucrurile stau puţin altfel pentru cei din anii terminali. Aceştia şi-au schimbat deja opţiunile şi sunt convinşi că, nu peste multă vreme, vor lucra în clinicile din afara ţării.
"La un spital din Australia, la un spital privat, prin niște cunoștințe, am dat de managerul de acolo și acesta a fost de acord să-mi dea un job, în momentul în care termin. Momentan mă interesez de ce acte este nevoie, iar după aceea, doar biletul de avion și gata", spune Iulian Giura, student în anul IV.
"Probabil de aceea este și concurența aceasta, pentru că se cer asistenți medicali din ceea ce știu, cel puțin în UE, pentru că este și o facultate recunoscută, deci probabil că se gândesc mai mult la această șansă de a pleca", este de părere Crina Urs, reprezentantul studenţilor din anul IV la Asistenţă Medicală.
Din cauza cererii mari, cei de la Facultatea de Medicină au crescut deja numărul de locuri, pentru cei care doresc să devină asistenţi medicali.
"Universitatea noastră a crescut continuu numărul de locuri de la specializarea Asistenţă Medicală, care este astăzi una dintre cele mai căutate specialităţi din Facultatea de Medicină, astfel încât am ajuns de la 25 de locuri bugetate, la 40 de locuri bugetate, iar prin scăderea taxei de şcolarizare, avem şi 60 de locuri cu taxă, astfel încât în anul întâi avem deja 100 de studenţi", precizează Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină Generală.
Din anul 2007, peste 28.000 de asistenţi medicali au plecat din ţară, mult mai mulţi decât medicii. Peste 14.000 dintre aceştia au ales să profeseze în ţările din vestul Europei.