Martin Fronescu este unul dintre cei mai buni tineri ai speedcubing-ului din ţară. A început să practice acest sport în urmă cu doar un an şi jumătate, însă reuşeşte aproape de fiecare dată să rezolve cubul Rubik în mai puţin de 12 secunde.
Cea mai dificilă probă a fost însă cea în care concurenţii au trebuit să rezolve cubul cu ochii legaţi. Doar cei cu experienţă s-au încumetat să participe la acestă rundă.
"Este destul de grea, având în vedere faptul că trebuie să memorezi fiecare culoare de pe fiecare muchie şi colt al cubului", a spus unul dintre concurenți.
"O singură mişcare dacă ai greşit în timpul ăsta, se duce cubul, deci pur şi simplu se strică", a spus altul.
Chiar dacă nu este încă încă un sport foarte cunoscut în România, speedcubingul atrage tot mai mulţi adepţi, în special în rândul copiilor.
"Nu e foarte cunoscut, eu mă ocup de vreo 5 ani de el, organizez în jur de 3-4 competiţii pe an. Dar e un hobby până la urmă. Noi ne plătim totul, ne adunăm de trei ori pe an într-un loc. Am făcut la Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Constanţa", a declarat Radu Făciu, unul dintre organizatori.
La 30 de ani de când a fost inventat de sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Erno Rubik, cubul rămâne una dintre cele mai vândute jucării din istorie. De atunci au fost inventate mai multe variante ale puzzle-ului, majoritatea folosite în concursurile de viteză. Recordul mondial la speedcubing îi aparţine unui olandez, care a reuşit să rezolve cubul în 5,5 secunde.