Numai una dintre cele trei clădiri ale Liceului Tehnologic din Dej poate fi folosită, în acest moment. Elevii învaţă în săli vechi, cu pereţi crăpaţi şi igrasie. Celelalte două clădiri sunt într-o stare avansată de degradare, iar de jur împrejurul lor au fost puse afişe cu mesajul "Acces interzis".
În 2008, Ministerul Educaţiei promitea că va moderniza campusul Liceului Tehnologic Someş din Dej. Potrivit proiectului, aici ar fi trebuit să se construiască o sală de sport nouă, mai multe clase, ateliere, o cantină şi un internat. Lucrările au început, dar au fost abandonate la mai puţin de un an, din lipsă de bani. Materialele au rămas însă în curtea şcolii.
"O să mai facă reparaţii peste câţiva ani, au spus că nu sunt fonduri deocamdată", a afirmat un elev.
"Cam în jur de 3 milioane de lei ar fi necesar, să finalizăm sala de sport şi să mansardăm corpul B", a precizat Alexandru Gherman, şeful Serviciului Tehnic al Primăriei Dej.
Şi chiar dacă urmează cursurile unui liceu tehnologic, elevii nu au unde să facă practică.
"Atelierele la prima clădire, nici una dintre săli nu poate să fie utilizată, pentru că nu are nicio legătură la utilităţi, plus faptul că nu sunt finisaje, lucrările nu sunt terminate", a afirmat Maria Mircea, directoarea şcolii.
Pentru că nu au condiţii să învăţe, cei mai mulţi dintre elevi, adică 12 din cele 17 clase, merg la cursuri, la 3 kilometri distanţă. Şi profesorii sunt nevoiţi să facă naveta între cele două şcoli, pe banii lor.
"Merg cu maşina personală, am timp limitat în care trebuie să ajung la cealaltă locaţie. Lunar, această navetă, între un corp şi altul, mă costă în jur de 130-140 de lei. Nu mi se pare normal", a spus Adrian Repede, profesor la Liceul Tehnologic Someş Dej.
La fel ca acest profesor, fac naveta toţi cei 40 de dascăli ai Liceului Tehnologic din Dej. Cu toţii speră că autorităţile vor găsi, cât mai devreme, fonduri pentru a termina lucrările de reabilitare.