Câştigătorul a fost un tânăr din Cluj care, împreună cu un alt coleg, a creat un dispozitiv ce poate găsi obiectele pierdute. Îl puteţi ataşa la chei, telefoane, portmoneu sau chiar la zgarda animalelor de companie. Inventatorul a făcut prototipul din banii săi şi din donaţii şi are deja comenzi.
"Am avut noroc tot cu clujenii care au cumpărat foarte mult produsul nostru pe acea campanie şi am ajuns la o sumă destul de importantă. Acum două luni ştiu că am făcut un calcul şi ştiu că am trecut de 60.000 de dolari", a precizat Andrei Vig, specialist IT.
Invenţia tinerilor a fost premiată cu un bilet la festivalul Pionners din Viena, eveniment unde ajung cei mai buni antreprenori din domeniul IT.
"Au acces la investitori, deoarece acolo se adună angel investors de la acceleratoare, incubatoare de top din Europa, toate converg în acelaşi loc, în Viena", a precizat Tudor Pasc, unul dintre organizatorii evenimentului.
La Cluj Innovation Days, tineri inventatori şi-au adus creaţiile în speranţa că-i vor convinge pe investitorii străini prezenţi la eveniment că produsele lor merită să ajungă pe piaţă.
"Încercăm să creăm o aplicaţie mobilă prin care să facilităm accesul la sfaturi medicale pentru utilizatori. Momentan, ne descurcăm cu fondurile personale", a afirmat Paul Ţirban, specialist IT.
Cele mai interesante invenţii pot primi finanţări de până la 200.000 de euro.
"Este a treia oară când vin aici şi sunt încântat să văd că nivelul start-up-urilor este tot mai ridicat, în sensul în care antreprenorii sunt mult mai interesaţi de clienţi", a spus Rumen Iliev, reprezentant LAUNCHub, Sofia.
Pe lângă bani, tinerii inventatori care au participat la concurs pot primi din partea antreprenorilor şi ajutor logistic.