Ritualul are loc în fiecare an, de Rusalii, cu scopul de a aduce belşug oamenilor şi pentru a îndepărta spiritele rele. Sătenii din Căianu Mic au adus la Cluj un bou, pe care l-au împodobit cu ţesături şi panglici colorate. Alaiul a plimbat animalul către gospodăria unui localnic, desemnat cel mai harnic din sat.
"Prin tradiţie, semnifică faptul că eu sunt ales cel mai gospodar om al satului şi ţinând cont de faptul că am fost ales cel mai gospodar om, îi întâmpin cu ţuică şi cu pâine şi cu sare", a spus un sătean.
Tinerii din sat sunt obişnuiţi cu acest obicei şi ştiu cum să se comporte cu animalul.
"E bine, e mai nărăvaş puţin, dar se îmblânzeşte, ca şi orice, nu-i aşa de greu cum pare. Bine, probabil pentru alţii e mai greu, dar eu dacă-s obişnuit nu mi-a fost greu deloc", a spus alt sătean.
"Un obicei cerectat de specialişti doar de aproximativ 50 de ani, despre care avem menţiuni documentare doar de mai puţin de 150 de ani, deci din păcate nu putem reconstitui întru totul evoluţia sa diacronică, avem însă certitudinea că este un obicei arhaic şi extrem de important şi interesant pentru această zonă a Transilvaniei",a declarat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Acesta a fost al doilea an în care la Muzeul de Etnografie a fost reconstituit ritualul de înstruţare a boului.