Pregătirile au început cu înfiinţarea unei Academii a Voluntarilor şi stabilirea unei liste de evenimente.
"Vrem să pregătim o infrastructură pentru aproximativ 2.000 de voluntari, care vor activa în aproximativ 800 de evenimente în cadrul capitalei. Vor fi 200 de coordonatori de voluntari şi restul oameni care se vor implica pe diferite poziţii şi evenimente din cadrul capitalei", a explicat Adrian Rusu, coordonator al proiectului.
Bugetul Capitalei Europene a Tineretului se ridică în prezent la puţin peste 100.000 de euro, bani câştigaţi de organizatori din fonduri europene. Cu această sumă vor fi finanţate proiecte alese de tineri.
"Am vrut ca tinerii să aibă o voce mult mai puternică în ceea ce înseamnă proiectele de diferite feluri: culturale, de infrastructură şi atunci am pregătit ideea de bugetare participativă, prin care vrem să strângem 250 de idei de la tineri din Cluj", a mai precizat acesta.
Primăria Cluj-Napoca va participa la acest proiect cu 15.000 de euro, cofinanţarea necesară accesării fondurilor europene. Acordul oficial cu Forumul European de Tineret asupra acordării titlului de Capitală Europeană a Tineretului a fost semnat în urmă cu două zile la Bruxelles.