Dispozitivul creat de tânărul clujean este de fapt un microgenerator care ar putea revoluţiona industria telefoanelor. Până acum, el a pus la punct mai multe circuite care transformă resursele din jur în energie electrică şi care, la final, vor fi toate integrate într-o singură husă-încărcător.
"Poate să genereze energie electrică atât din undele de semnal, din panourile fotovoltaice, din mişcare, din temperatură şi încărcare şi inducţie magnetică şi de la priză. Sunt vreo şase momentan şi pe viitor vreau să integrez şi alte resurse care ne înconjoară şi pot fi înmagazinate", a afirmat Răzvan Marcuş.
Poate cea mai importantă invenţie a tânărului este sistemul pe bază de lamele, care foloseşte mişcarea pentru a încărca bateria telefonului.
"Toate invenţiile vin dintr-o necesitate. Şi la mine a fost la fel: lipsa de energie electrică. Mă plimbam cu autobuzul de la Cluj spre casă şi cinci ore cu atobuzul se descarcă bateria telefonului", explică tânărul.
Husa poate fi folosită şi pentru încărcarea clasică, de la priză, care se face mult mai repede: în cel mult o oră şi jumătate. Tânărul se gândeşte deja să creeze produse asemănătoare şi pentru cesurile şi brăţările smart sau ochelarii Google. Nu a uitat nici de telefoanele simple cu autonomie crescută a bateriei. Cu o astfel de husă, acestea ar fi utile în caz de urgenţă sau în regiuni din Africa sau Asia, unde nu exită acces la reţeaua electrică.
De trei ani, de când lucrează la dispozitiv, tânărul a investit peste 5.000 de euro. Acum a primit oferte serioase de colaborare de la firme din ţară şi străinătate şi vrea ca în toamna acestui an să scoată produsul pe piaţă.
"O să fie o idee bună, putem să încărcăm telefonul cum vrem", spune un tânăr.
"Asta ar fi şi mai ok, ocupă mai puţin spaţiu în buzunar... Protejează şi telefonul", a afirmat altul.
Componetele unei huse-încărcător costă peste 100 de euro, dar, dacă va fi produsă în serie, preţul va fi redus la jumătate.