Tunisianul Bayrem Guesmi este student în anul III la Facultatea de Farmacie. Spune că a venit să înveţe la Cluj pentru că taxele de şcolarizare sunt mai mici, dar se plânge de nivelul chiriilor. A ales un apartament cu două camere, la o distanță de 10 kilometri de facultate, pentru care va plăti 260 de euro pe lună.
"În zona asta, chiria e prea scumpă și nu merită. Poţi să găsești în zona asta ceva apartamente cu o cameră care ajung până la 400 de euro şi nu merită", afirmă tânărul.
De aceeaşi părere sunt şi alţi studenţi, aflaţi încă în căutarea unei locuințe.
"Am găsit acum două luni cu 200 de euro, apoi acum sunt 300-350, zonele sunt departe de facultate", spune unul dintre ei.
"Nu mi se pare deloc OK. Cel puțin pentru bugetul unui student, astăzi, nu este o sumă corespunzătoare", este părerea unui alt tânăr.
Agenții imobiliari explică această creștere a prețurilor prin numărul mare de solicitări.
"Majoritatea stau în stand by pentru că sunt foarte puține oferte, având în vedere că pe săptămână apar în jur de 3-4 oferte bune. Anul acesta, un apartament cu două camere poate ajunge între 500 și 800 de euro. Asta diferă foarte mult de zonă, de finisaje și de mobilier", precizează Maria Kalanyos, consilier imobiliar.
Preţurile sunt mari şi în cazul apartamentelor cu o cameră: un chiriaş poate să ajungă să plătească şi 350 de euro pe lună.
În funcţie de note, tinerii veniţi să înveţe la Cluj mai au varianta cazării în căminele studenţeşti.