15 milioane de euro trebuie să strângă autoritățile locale în următorii doi ani într-un fond special pentru finanţarea proiectului "Cluj, Capitală Culturală Europeană", titlu pentru care oraşul candidează pentru anul 2021.
"Astfel, pentru următorii trei ani, Consiliul Local și-a asumat în cadrul unui fond special pe care îl creăm cu acest scop, de a susține Cluj-Napoca la candidatura de Capitală Culturală Europeană. Va fi o susținere financiară de 750.000 de euro, urmând ca aceasta să crească până în anul 2021, când dacă vom avea această victorie din punct de vedere strategic, vom aloca o sumă de 10 milioane de euro", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Bugetul total al evenimentului se ridică însă la 35 de milioane de euro. Banii vor fi cheltuiți, în cea mai mare parte, pentru programele culturale, dar vor fi alocate fonduri şi pentru promovare şi marketing. De asemenea, 18% din sumă va reprezenta un fond de rezervă.
"Sursele financiare pentru cele 35 de milioane de euro sunt următoarele: avem Consiliul Local, care deja a fost bifat, avem Consiliul Judeţean Cluj care, până la vacanța de vară, dorim să intrăm și acolo cu un proiect de hotărâre pentru ca și Consiliul Judeţean să sprijine. A treia sursă financiară este Guvernul, a patra sursă sunt sponsorizările și ultima sursă sunt fondurile europene", a precizat Florin Moroșan, directorul executiv al Asociației Cluj 2021 Capitală Culturală Europeană.
Bugetul Clujului pentru organizarea evenimentelor a fost stabilit după analizarea sumelor alocate de alte orașe europene, care au deţinut deja acest titlu or îl vor avea înainte de anul 2021.
"Există o medie europeană și analizând aproape 30 de ani de bugete de capitale culturale constatăm că media europeană este de 37 de milioane de euro", a mai spus Florin Moroșan.
În 2007, când Sibiul a fost Capitala Culturală a Europei, bugetul orașului pentru acest proiect a fost de 17 milioane de euro.