Traian Şandor, un fermier din localitatea clujeană Agârbiciu, nu cunoaşte încă modificările privind acordarea subvenţiilor apărute în această primăvară. A vândut aproape tot fânul pe care l-a cosit anul acesta, la jumătate de preţ, adică 100 de lei căruţa.
"Ba e ieftin, dar omului căruia îi dau are o turmă de capre şi mai dă un căşuţ, un pic de lapte. Cam aici trei căruţe, patru... cam şase-şapte căruţe. (Şi cu factura care trebuie? Unde-i factura?!) Nu ştiu", spune fermierul.
Dacă în două săptămâni nu va face dovada tranzacţiei, riscă să piardă subvenţia de la cele peste 3 hectare de teren înregistrate la APIA Cluj. Pentru asta ar trebui să ceară de la primărie, pe lângă atestatul de producător, şi carnetul de comercializare.
"Acest carnet de comercializare este de fapt un fel de facturier, pe care îl completează producătorul şi îi eliberează un formular celui care cumpără", explică Gheorghe Iancu, primarul comunei Căpuşu Mare.
"Ţinând cont că este un Ordin de Ministru, noi vom trebui să acţionăm în consecinţă şi probabil, cererile lor vor fi respinse de la plată. Produsul finit brut trebuie să se regăsească undeva chiar şi la cei care nu deţin animale, dar utilizează aceste pajişti permanente", a precizat Adrian Zaharia, director executiv al APIA Cluj.
Situaţia stă puţin altfel pentru cei care deţin animale în gospodărie: ei trebuie doar să dovedească că au depozitat fânul cu care vor hrăni animalele. Iancu David are şapte vaci, doi cai şi mai mulţi porci. Chiar şi aşa, nu este sigur că cele 100 de tone de fân îi vor ajunge toată iarna.
"Noi pentru animale l-am adunat, noi nu am vândut, mai mult tot am ţinut, chiar dacă rămâne din an în an, poate la anul o să fie secetă", spune David Iancu, fermier.
În judeţul Cluj, aproximativ 13.500 de fermieri s-au înregistrat la APIA Cluj pentru a obţine subvenţie pe fâneţe. Chiar dacă nu a fost încă stabilit cuantumul sprijinului financiar, inspectorii APIA estimează că acesta va fi în jur de 170 de euro pe hectar.