Emil Racoviță, elogiat de ultimul său învățăcel

Data publicării:
racovita

Iosif Viehmann are 87 de ani și este singurul cercetător în viaţă al Institutului de Speologie "Emil Racoviţă" care a avut privilegiul să-l cunoască pe marele savant, fondatorul Biospeologiei şi al primului Institut de Speologie din lume.

Emil Racoviță a trăit mai bine de 20 de ani la Cluj și tot el a fost primul biolog din lume care a studiat viaţa din Antartica.

Marele savant era atât de pasionat de fotografie, încât era mereu dispus să transporte în ranița sa aparatul de câteva zeci de kilograme.

Un moment impresionant suprins în fotografiile lui Emil Racoviță este sosirea și plecarea vasului Belgica, la bordul căruia s-a apropiat de Polul Sud.

Savantul a surpins în fotografie un... pinguin, care ar fi salutat vasul atât la sosire, cât și la plecare. "Lumea obișnuiește să spună peste tot: Racoviță a fost la Polul Sud. Racoviță s-a îndreptat spre Polul Sud, dar mai avea aproape 2.800 de km de mers ca să ajungă din locul în care a fost blocat", spune însă cercetătorul clujean.

Iosif Viehmann este plin de viață, amuzant și dedicat cercetării. În 2012, la vârsta de 86 de ani, a reușit să coboare încă o dată pe tiroliană la peste 10 metri adâncime, într-o peșteră din Munții Apuseni. Eroul său rămâne și acum marele savant Emil Racoviță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri