Detectivul particular, la modă în Cluj

Data publicării:
detectiv

Mai mult de jumătate dintre cazurile la care lucreaza detectivii particulari din Cluj sunt legate de infidelitate, în special cea premaritală.

"Aceste verificări premaritale se desfăşoară pentru tinerii care dispun de posibilităţi financiare. În special avocaţi, notari, ingineri, directori, care doresc să vadă cu cine îşi leagă viaţa", explică Liviu Banias, preşedintele Asociaţiei Detectivilor Particulari din Nord-Vest.

Pentru nu fi deconspiraţi, detectivii au în arsenal aparate de filmat în telecomanda maşinii, în pachete de ţigări sau în telefoane.

"Se pune într-un aparat de radio sau televizor vechi sau chiar nou, printre celelalte subansambluri. Se lipeşte cu o bandă dublu adezivă. Am avut aparate de genul ăsta care au funcţionat şi doi ani de zile şi patronul şi-a verificat continuu angajaţii", explică Liviu Banias.

Unii clienţi cer ca şi maşinile persoanelor filate să fie urmărite. Detectivii sunt dotaţi în acest sens cu GPS-uri, care la prima vedere par aparate obişnuite, deținute de orice şofer.

Serviciile unui detectiv particular nu sunt la îndemâna oricui. Preţul unei ore de investigaţie porneşte de la 150 de euro.

"Nu suntem toţi detectivi, nu avem procedurile şi strategiile necesare să obţinem dovezile respective şi, ca orice alt domeniu din viaţa noastră, când nu ne descurcăm singuri, apelăm la specialişti. Bineînțeles că poate fi reconstruită încrederea şi prin alte modalităţi, dar depinde de fiecare persoană ce preferă",  spune psihologul Ana Moldovan.

În judeţul Cluj există 150 de detectivi, atestaţi de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj. Această profesie a fost reglementată în România încă din anul 2005.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri