Zeci de copii ajung în fiecare zi la medic, în diferite stadii ale bolii.
"Dureri în gât, tuse, puțină febră. Este vremea aceasta în care orice e posibil și de la grădiniță și în orice mediu se poate", a spus un părinte.
"Le curge puțin nasul, e înfundat, tușesc, strănută", a precizat altul.
"În acest weekend, au fost consultați în medie 90 de copii pe zi, în special viroze, pentru că e simptomatologia de sezon, preșcolari și unii dintre ei și sugari", a precizat Călin Lazăr, director medical la Spitalul de Copii Cluj.
Şi medicii de familie susţin că, în ultimele zile, numărul cazurilor de viroze respiratorii a crescut.
"Oficial suntem plătiți pentru 20 de consultații, dar sigur în această perioadă solicitările sunt numeroase și atunci sigur depășim ajungem până la 40 de consultații pe zi", a afirmat Emiliana Costiug, medic de familie.
Medicii spun că bolile de sezon apar mai ales în colectivtăţi, la grădiniţă sau şcoală.
"Pentru viroze, dar și pentru gripă, care e o boală mult mai gravă, sunt predispuşi în general copiii care frecventează colectivitățile și de asemenea vârstnicii și bolnavii cronici", a spus Emiliana Costiug.
"Copilul să nu se întoarcă în colectivitate decât când simptomele acute: febră, strănut, sunt atenuate astfel încât să nu fie contagios pentru cei din jur", a mai precizat directorul medical al Spitalului de Copii Cluj.
În ultima săptămână, în judeţul Cluj au fost înregistrate în jur de două mii de cazuri de viroze respiratorii, iar medicii se așteaptă ca în perioada următoare numărul acestora să se dubleze.