Criză de personal la Neonatologie

Data publicării:
neonatologie

În Clinica de Obstetrică-Ginecologie 1 din Cluj-Napoca văd pentru prima dată lumina zilei cel puţin 10 bebeluşi. Pe lângă aceştia, asistentele trebuie să se ocupe şi de compartimentul de prematuri, unde copiii au nevoie de o îngrijire specială şi de o supraveghere continuă.

Teodora Lung este asistentă de aproape 30 de ani în clinica clujeană şi îşi aminteşte de alte vremuri, dar şi de alte condiţii de lucru. "În momentul în care eu m-am angajat, erau 10-12 asistente pe tură, acum lucrăm 4 asistente. Este foarte greu, pentru că micuţii nu trebuie să ştie că lucrează doar 4 asistente, ei au nevoie de aceeaşi îngrijire."

La Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean lucrează acum 26 de asistente medicale, în condiţiile în care necesarul este de cel puţin 60.

"O asistentă ar trebui să lucreze cu unul - maxim 3 copii în Terapie Intensivă, iar asistentele de la noi lucrează și cu 5 sau 6 copii în Terapie Intensivă", a afirmat prof.univ.dr. Gabriela Zaharie, şefa Secţiei de Neonatologie.

"Deficitul este de 43% la asistente, pe compartimentul de Terapie Intensivă deficitul este de 63% și pe compartimentul de prematuri, de 31%. Noi pe trimestrul IV nu avem încă contract cu CAS", a precizat Monica Costin, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean Cluj.

"Se vede pe fața personalului oboseala. Sper, pe viitor, să se rezolve și din punctul lor de vedere", a spus o mămică.

"Mergeau dintr-un salon în altul, apoi trebuia să ne aducă și sticluțele sterilizate, să mai facă drumuri, să îi lase pe copii poate singuri sau să se uite o altă asistentă din salonul vecin", a povestit o altă mămică.

Clinica de Neonatologie I este singura din regiunea de Nord-Vest a ţării în care se pot îngriji nou-născuţi cu o greutate foarte mică, chiar şi de numai 500 de grame. Anual, aici vin pe lume 1.800 de copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri