Andreea a trăit 9 ani lângă cel care i-a jurat credință și iubire veșnică. După venirea primului copil, însă, totul s-a schimbat. Soțul ei a dat în patima alcoolui și a ajuns chiar să o amenințe cu moartea.
"Când era beat, venea acasă pus pe ceartă, pus pe scandal, dădea în mine fără niciun motiv. Copilul era micuț, avea o lună două, de multe ori îmi luam copilul în brațe ca să nu mai dea în mine, mă apăram pur și simplu cu el în brațe", povesteşte femeia.
În timp, dragostea Andreei pentru soţul ei s-a transformat în frică.
"M-a bătut într-o seară. Am fugit cu copilul, pur și smplu mi-am luat copilul în brațe și am fugit, a fugit după mine și atunci... că unde mă gesește mă omoară. Îmi ia copilul și pur și simplu îmi dă cu săcurea în cap și mă omoară", îşi aminteşte Andreea.
În aceași situație se află alte câteva mii de femei din ţară. Din păcate pentru ele, autorităţile sunt cu mâinile legate. Deşi reclamă clipele de coşmar prin care trec, poliţiştii nu pot decât să întocmească un proces verbal pentru bătaie și să-l amendeze pe agresor.
"Că mă pălmuiește e floare la ureche, dar mergeam la lucru vânătă, Doamne ferește că am zis: Nu știu cu ce am greșit în fața lui Dumnezeu, să-mi fie așa de greu", povesteşte o altă femeie agresată.
Pentru aceste femei, singura soluţie sunt centrele pentru victimele violenței domestice, dar şi aici, locurile sunt insuficiente. În centrul din Cluj, de exemplu, au primit sprijin 26 de femei cu 50 de copii.
"Aici le oferim adăpost trei mese pe zi, îngrijire medicală, asistență psihologică, le ajutăm să se integreze în societate, să-și găsesacă un loc de muncă. Perioada de găzduire este de 90 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită", a precizat Mirela Vescan, asistent medical la un centru pentru femei agresate.
Psihologii spun că aproape jumătate dintre femeile agresate suportă în tăcere situația, de teamă și rușine.
"Statisticile arată că, la nivelul societății românești, ne confruntăm cu o serie de atitudini care favorizează violența domestică. Spre exemplu: aproximativ 45% dintre români arată că nu ar interveni în cazul în care ar fi martori", a precizat psihologul Oana David.
Potrivit Comisiei Europene, una din patru femei cade victimă violenței domestice. În România, la fiecare 30 de minute, o femeie este bătută. Mai îngrijorător este faptul că, în ultimii 7 ani, 800 de femei au murit ca urmare a agresiunilor suferite.