Copii prematuri mai mulți, finanțare mai mică

Data publicării:
maternitate

Arnold are 500 de grame și s-a născut la 7 luni. De mai bine de o săptămână, medicii de la Clinica "Dominic Stanca" încearcă să-l salveze.

"E greu şi să vezi că un copil e în aparate și nu e lângă tine. Când vezi alte mame cu copii langă ei, e foarte greu", a spus mama copilului.

În aceeaşi situaţie sunt Adriana şi sora ei geamănă Adelina. Ambele cântăresc mai puţin de un kilogram.

"Deși mai am patru, sufăr foarte mult. Nu sunt obișnuită, ceilalți toți au fost mai mari, de la 3 kg în sus", a afirmat mama fetiţelor.

Viața micuţilor născuţi înainte de termen depinde de tratamente extrem de costisitoare.

"Dacă un nou-născut la termen necesită câteva sute de lei pentru îngrijirea în spital, pentru un nou-născut prematur de gradul patru, respectiv cei de 500 grame, ajung la mii de euro pe zi", a precizat Florin Stamatian, șeful secției Ginecologie I

Maternităţile clujene au primit la începutul anului doar un sfert din sumele solicitate pentru copiii născuţi prematur. În luna septembrie, autorităţile au suplimentat bugetul acestui program cu 25%.

"În unele situații, ne ajutăm noi între noi, cerem, poate în altă secție există pe moment ceea ce noi nu avem, ne cumpără spitalul unele materiale atunci când nu avem cu ce să lucrăm și ne descurcăm greu", a afirmat Ligia Blaga, medic primar neonatolog.

"Anul acesta, în care noi am fost vitregiți, pentru că bugetul inițial a fost diminuat, apoi a fost o rectificare", a spus șeful Secției Ginecologie I

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în lume se nasc prematur aproximativ 15 milioane de copii, în fiecare an. Peste un milion mor însă din cauza complicaţiilor apărute în primele zile de viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri