La tratamentul standard nu răspund favorabil toţi pacienţii cu hepatită şi ciroză hepatică cu virus C.
"După 5 săptămâni, a trebuit să-l întrerup, pentru că nu l-am suportat. Am avut ameţeli, dureri de cap, moleşeală, nu mai puteam să umblu, mi-a scăzut hemoglobina", povesteşte un bolnav, în vârstă de 57 de ani. Depistat cu hepatita C în urmă cu 6 ani, bărbatul a urmat tratamentul cu interferon, dar după o vreme, au început problemele.
Din 2003, de când a fost introdus în România tratamentul cu interferon şi ribavirină, au fost trataţi 50.000 de pacienţi, dar pentru jumătate dintre aceştia medicamentul a avut efecte adverse.
Drept urmare, preşedintele Comisiei de Gastroenterologie din Ministerul Sănătăţii cere înlocuirea acestui tratament cu unul de generaţie superioară, care să fie inclus pe lista medicamentelor compensate şi care ar asigura o eficienţă în 90% din cazuri. Mai mult, acesta a cerut stoparea completă a tratamentului cu interferon.
"Să judece împreună cu medicul, dacă este preferabil să facă acum un tratament mai ieftin, dar de 48 de săptămâni, cu posibilitatea apariţiilor unor efecte adverse nedorite multiple şi cu eficienţă de 50% sau este mai bine să aştepte câteva luni - un an şi să fie trataţi cu un tratament mult mai eficient", spune Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei de Gastroenterologie din Ministerul Sănătăţii.
Asociaţia Națională pentru Protecția Pacienților respinge declarațiile făcute de oficialul ministerului.
"Recomandăm specialiștilor și autorităților publice din domeniul sănătății - Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate - să nu adere la aceste declarații, care sunt de natură să blocheze accesul pacienților la tratament, să-i inducă în eroare și să-i condamne pe unii dintre aceștia la moarte sigură'', se arată în comunicatul asociaţiei.
Părerile sunt împărţite şi în rândul medicilor gastroenterologi.
"Vindem speranţe pacienţilor şi ştim sigur că nu vor beneficia de tratamentul respectiv, care costă atât de mult. Va beneficia o bună masă din cei 20.000 - 25.000, care sunt în mare suferinţă. Fac o paranteză, în Europa s-a introdus numai în Marea Britanie pentru 500 de pacienţi tratamentul respectiv, când sunt în faza terminală, în rest, sunt studii compasionale", precizează Mircea Grigorescu, şeful Clinicii Medicală III.
În România, numărul bolnavilor de hepatită şi ciroză hepatică cu virus C depăşeşte 400.000.