La concursul de şah din Cluj participă atât copii de clasele I-VIII, cât şi copii de doar 4-5 ani. Competiția, omologată de Federaţia Română de Şah, are drept scop pregătirea juniorilor cu vârsta de până la 14 ani, pentru concursuri naționale și internaționale.
Participanții încearcă să câştige cât mai multe calificative, care îi vor ajuta la Campionatul Naţional de Șah pentru Copii, care va avea loc în perioada 5-16 aprilie.
"De regulă avem 50-70 de participanţi. Sunt trei categorii de concursuri: cu omologare internaţională, cum e cazul concursului acestuia, concurs cu omologare naţională şi concurs pentru copii din grădiniţă, începători", spune Călin Almăsan, antrenor de şah.
Organizatorii, membrii ai Şcolii de Şah Juniorul şi maeştri ai şahului, şi-au propus să atragă cât mai mulţi tineri în învăţarea acestui sport al minţii. În ultimii trei ani, aceştia au reuşit să organizeze cursuri de şah în 8 şcoli şi 10 grădiniţe din Cluj-Napoca.
"Este nemaipomenit să vezi, aproape nefiresc ca un copil de 5 ani să stea afundat în gânduri, să aştepte să mute, să fundamenteze o decizie. Noi ne-am dori ca acest sport să fie inclus în programa obligatorie de şcoală. În statisticile care au introdus şahul ca materie de studiu, au cu 30% rezultate mai bune la şcoală", susține Radu Mureşan, antrenor de şah.
Pentru cei care nu renunţă la cursurile de şah, rezultatele nu întârzie să apară. În 2010, la doar 8 ani, Smaranda Mincu a devenit vicecampionă naţională la categoria juniori. De asemenea, ea a participat deja la două campionate mondiale de şah.
"Acolo au venit copii din toată lumea, a fost puţin greu, dar m-am descurcat. Trebuie să ai răbdare, să ai multă pasiune şi să-ţi placă", spune Smaranda Mincu.
În Cluj-Napoca sunt aproximativ 1.000 de copii care urmează cursuri de şah, la diferite cluburi din oraş.