Maxim Ciuntu şi Georgiana Asofiei sunt studenţi în anul IV la Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi, iar proiectul lor a transformat o casă obişnuită într-un spaţiu ce poate fi controlat în totalitate de telefonul mobil sau tabletă. Cu ajutorul unei aplicaţii, se pot deschide uşi, se poate opri apa sau poţi fi avertizat dacă au pătruns hoţii în locuinţă.
"În viaţa de zi cu zi, ne confruntăm cu multe cazuri în care trebuie să facem acelaşi lucru acasă, cum ar fi când pleci de acasă, trebuie de fiecare dată să închizi ferestrele. De asemnea, ne confruntăm şi cu probleme de securitate. Multe case nu au sistem de alarme instalat", spune Maxim Ciuntu.
În viitor, pe drumurile din ţară ar putea să apară şi maşina inteligentă. Cătălin Marian, student la Politehnica din Bucureşti a inventat automobilul care se conduce singur, iar un asistent virtual te avertizează asupra pericolelor.
"Scopul meu a fost să creez un sistem bazat pe o cameră IP, care să transmită imagini live într-un computer. O formă finală, robustă, ar putea fi montată pe o maşină, pentru a avertiza şoferul dacă pierde direcţia, dacă, poate, a adormit sau poate nu e atent şi maşina începe să iasă în fara drumului, acesta va fi avertizat printr-un semnal sonor", explică studentul.
Tinerii s-au gândit şi la agricultori. Au inventat staţia meteo care anunţă când se apropie o furtună.
"Concursul Digilent e deschis studenţilor din România şi din Europa. Scopul lui e de a atrage tinerii spre folosirea celor mai noi tehnologii, de a le dezvolta imaginaţia şi spiritul de competiţie", a declarat prof. dr. ing. Mircea Dăbăcan, organizator al evenimentului.
Cel mai bun proiect va fi premiat, iar câştigătorul va reprezenta România la o competiţie mondială de inventică, în China.