Tezaurul dacic din argint, care s-ar părea că datează din secolul I înaintea lui Hristos, a fost descoperit la 10 kilometri de municipiul Târgu Mureş de un pensionar pasionat de arheologie.
"Cam aşa semnal înalt am avut în momentul în care am descoperit tezaurul, care era la 10, 15 centimetri sub pământ", a povestit Ioan Gal, descoperitorul comorii.
După doar câteva minute, comoara compusă din 14 piese a fost scoasă la suprafaţă.
"Iniţial nu l-am vãzut din ţărână, cu acest aparat micuţ am scos prima datã cerceii şi apoi una câte una brăţările", a explicat Ioan Gal.
După ce s-a lăudat prietenilor cu descoperirea, „vânătorul de comori" a predat-o a doua zi autorităţilor. Conform legii, bărbatul trebuie să primeascã o recompensă între 30 şi 45% din valoarea tezaurului în termen de cel mult un an şi jumãtate.
" Se stabileşte valoarea în funcţie de oferta de pe piaţã, după piese similare, trebuie sã stabilim în funcţie de piesele care sunt din aceeaşi perioadă şi au o valoare apropiată. În regiunea Mureş sunt unice deocamdată, nu au mai fost descoperite tezaure similare", a spus directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soós Zoltan.
Piesele, care acum se află în depozitul Muzeului Judeţean din Mureş, vor fi prezentate publicului după ce vor fi expertizate de specialişti.