În Câmpia Turzii, rata şomajului a ajuns la 7%, aproape dublu față de media județului Cluj.
"În Câmpia Turzii a fost o fabrică de cărămizi, care acum este închisă şi rasă de pe suprafaţa pământului. În Câmpia Turzii a fost o cooperativă, "Prestarea", care dădea şi ea de lucru la vreo 500-600 de oameni, nu mai există. În Câmpia Turzii au existat sere, care aveau pe o suprafaţă de vreo 50 de ha şi lucrau vreo 250 de salariaţi acolo", spune Radu Hanga, primarul municipiului Câmpia Turzii.
Foştii angajaţi ai firmelor din oraş sunt disperaţi. Unii dintre ei primesc indemnizaţie de şomaj, însă alţii nu au niciun venit. Simion Călugăr este unul dintre cei aproximativ 1.500 de disponibilizaţi de la combinatul Mechel. A lucrat aici timp de 42 de ani, iar în prezent trăieşte din pensia soţiei, de 1.000 de lei.
"Înainte de a veni criza asta economică, fiecare om a început să-şi facă, pentru că avea un serviciu, şi el şi soţia să-şi ia un credit de la bancă, să-şi facă un apartament, să-şi ia o maşină, şi aşa mai departe. A venit criza, pe urmă taman peste noi la Câmpia Turzii a venit şi închiderea combinatului şi aici a început dezastrul. Şi oamenii nu mai au ce să mai facă", spune fostul angajat al combinatului.
Combinatul siderurgic a fost în ultimele decenii principalul angajator din zonă. În urmă cu mai bine de 20 de ani, 10.000 de oameni intrau zilnic pe porţile sale. Au urmat însă concedieri succesive, astfel că, în 2003, fabrica a rămas doar cu jumătate dintre ei. În prezent, puţin peste 200 de oameni mai lucrează aici.
"Înainte era altfel, cel puţin până când am lucrat în combinat, mi-a plăcut, aveam tot ce aveam nevoie. Atât că arată frumos, dar în rest... e un oraş mort, eu aşa îl consider, cel puţin", spune şi Constantin Hidişan, fost angajat şi el la Mechel Câmpia Turzii.
Autorităţile le-au promis disponibilizaţilor locuri de muncă într-un combinat social, finanţat cu 7 milioane de euro din bani europeni. Întreprinderea în care ar urma să lucreze 250 de foşti angajaţi de la Mechel trebuia să fie deschisă în luna ianuarie a acestui an, însă deocamdată nu a fost stabilit nici terenul pe care se va construi.
"Spaţiile pe care le-am oferit nu au fost acceptate de către proiectanţi. În a doua fază s-au căutat şi s-au negociat de către AJOFM ceva spaţii prin zonă, la un moment dat erau în tratative cu un deţinător de spaţii, dar acele tratative au eşuat, probabil din cauza chiriei mari", a mai afirmat primarul Radu Hanga.
"Proiectul Mechel a stat în evaluarea Comisiei Europene un an şi patru luni, a fost avizat din punct de vedere tehnic şi procedural. Aprobarea finală a cererii Mechel se va realiza în 11 septembrie de către noul Parlament al Comisiei Europene", a precizat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
La combinatul social ar urma să se fabrice echipamente sportive. De astfel, o parte dintre foştii angajati Mechel au fost instruiţi deja să produca şoşoni pentru clăpari.