Clujul rămâne fără terenuri cultivate

Data publicării:
terenuri

Cultivarea terenurilor agricole a devenit o provocare pentru agricultorii din judeţul Cluj. Debrecen Iosif, un fermier din comuna clujeană Cojocna, a renunţat, în ultimii 10 ani, la mai mult de jumătate din culturile de cereale şi floarea soarelui, pe care le avea.

"Am crescut până la 200 şi ceva şi după aceea, când a dispărut piaţa de desfacere autohtonă, am redus sub 50. Nu se poate vinde, efectiv. Nu este pentru cine să vindem. Nu se poate vinde producţia, repet, a 30 de hectare, aşa cu câte 15, 20 sau 100 de kilograme", spune agricultorul.

Fermierul susţine că preţurile cu care se vând produsele au scăzut mult, ceea ce face ca activitatea să fie nerentabilă.

"Acum 2 ani, dacă preţul la floarea soarelui era peste 2,1 - 2,15 lei, anul trecut a fost doar 1,1 lei. La cereale, la fel, scăderea a fost mai mare decât 50%", precizează Debrecen Iosif.

Alţi 20.000 de fermieri din judeţul Cluj şi-au redus în ultimii ani suprafeţele cultivate.

"Au depus în judeţul Cluj un număr de peste 40.000 de fermieri, pentru o suprafaţă de 230.000 de hectare. Bineînţeles, aceste terenuri în repaus intră în rotaţia culturilor, la care noi le spunem terenuri necultivate. Pot să spun că aproape jumătate, în sensul că fiecare are o parcelă pe care o lasă în repaus", declară Maria Ciucă, şef de serviciu în cadrul APIA. 

Specialiştii spun că terenurile abandonate riscă să nu mai poată fi cultivate după câţiva ani. Astfel, reprezentanţii Direcţiei Agricole le vor propune agricultorilor să înlocuiască fostele culturi cu livezi.

"Normal, nu e voie să fie lăsate în repaus o perioadă mai lungă, pentru că apar imediat vegetaţii forestiere. Noi sperăm că şi prin măsurile care vor veni, inclusiv cea de reconversie a suprafeţelor pomicole, o parte din aceste terenuri vor primi destinaţia livezilor", precizează Iuliu Suătean, director adjunct în cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Cluj.

În timp ce agricultorii renunţă la cultivarea terenurilor, produsele româneşti încep să fie tot mai rare în pieţele din oraş, deşi sunt sunt cele mai căutate.

"În primul rând mai bune, că preţul nu întotdeauna contează, dar calitatea, foarte mult. Suntem sătui de noxe, suntem sătui de alimente crescute forţat", spune un clujean.

Culturile de cereale şi legume sunt cele mai răspândite în judeţul Cluj, ocupând peste jumătate din totalul terenurilor agricole. Pe locurile imediat următoare se află cele de floarea soarelui şi de sfeclă de zahăr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...