Viaţa culturală bogată, serviciile de cea mai bună calitate şi mentalitatea locuitorilor sunt câțiva dintre factorii care fac din Cluj-Napoca unul dintre cele mai atractive oraşe din România, cred reprezentanții societății civile.
Analistul politic Emil Hurezeanu a precizat că orașul Cluj-Napoca este "rezultatul celei mai înalte şi performante competiţii interetnice" pe care le-a cunoscut în Transilvania.
"Spunem că Transilvania este o locomotivă a României spre Europa şi chiar cred asta, pentru că există o cultură care ne apropie mult mai mult de zona aceasta central-european şi care, generalizandu-se în România, poate să producă o integrare mai rapida în Europa", a precizat sociologul Vasile Dâncu.
Invitații lui Cosmin Prelipceanu au fost toți de acord că, în prezent, Cluj-Napoca a devenit orașul în care oricine și-ar dori să trăiască. Tinerii, spre exemplu, sunt atrași de rata scăzută a șomajului, mai mică de 4 la sută.
"Clujul e un oraş tânăr, un oraş în care iţi doreşti să trăiești şi să lucrezi şi acest lucru se vede în retenţia pe care o are la studenţi , retenţia pe care o are la tinerii care vin în Cluj şi faptul că ai o viaţă culturala bogată, un centru de sănătate bun, cu servicii medicale de excepţie , faptul că ai o rată a criminalităţii scăzute te face să vrei să rămâi aici, să vrei să-ţi creşti copiii aici", a eplicat Marcel Borodi, directorul unei companii IT.
Preşedintele Centrului Independent pentru Studii în Economie şi Drept, Radu Nechita, spune că la Cluj "este o piaţă care se extinde şi care permite specializare, permite o dezvoltare personală și profesională eficientă și acest lucru măreste productivitatea."
De altfel, calitatea vieții în județul Cluj a fost confirmată și în cadrul campaniei organizate de Digi24, Raport de Țară. La finalul acesteia, Clujul s-a clasat pe prima poziție la nivel national, fiind desemnat locul în care se trăiește cel mai bine.