"Am văzut că în Italia sunt dezvolate multe proiecte de energie eoliană, în condiţiile în care, dacă aceleaşi proiecte ar fi implementate în Scoţia, s-ar produce de 3,5 ori mai multă energie." Acesta este doar un exemplu oferit de renumitul profesor Goran Strbac de la Imperial College din Londra, legat de modul în care se risipesc sume importante în energia regenerabilă. Şi asta întrucât nu există încă o strategie la nivel european în acest domeniu.
"Trebuie să respectăm legile fizicii. În nord sunt vânturi puternice, iar în sud avem mult soare. După cum ştiţi, eu vin din "însorita" Londră. Dacă respectăm aceste condiţii de mediu, instalăm panourile solare în sudul continentului şi punem mai multe turbine eoliene în nord. O strategie bună ar aduce beneficii masive Europei: costurile cu energia ar scădea cu 20-40 miliarde de euro pe an, doar din alocarea resurselor într-un mod rezonabil", susţine acesta.
Profesorul din Londra a vorbit şi despre metode de economisire a energiei pentru consumatorii casnici: folosirea de maşini de spălat, frigidere şi alte obiecte de uz casnic inteligente. Aceste aparate ar putea fi programate astfel încât să fie evitată risipa de energie. "Costul unui astfel de aparat ar costa spre exemplu, în cazul unui frigider, cu 10 euro mai mult, iar în cazul unei maşini de spălat vase, cu 2 euro mai mult. Un astfel de frigider te ajută să economiseşti 250 de euro pe an la factura de energie. Deci nu se poate compara. Poţi să cumperi cu aceşti bani un frigider în fiecare an", explică profesorul Goran Strbac.
"Pe lângă butonul de pornire au şi pornirea de tip smart, care practic realizează un fel de coadă, o eşantionare a acestor consumatori. Şi în funcţie de dorinţa consumatorului de a porni ciclul de spălare, spre exemplu, el va fi alimentat. La nivel de întreg oraş sau de întreagă comunitate, ca să zic aşa. E un sistem care se vehiculează la ora actuală", a arătat profesorul Constantin Bărbulescu de la Universitatea Politehnică din Timişoara.
Sute de alte invenţii şi aplicaţii în domeniul energiei sunt prezentate zilele acestea la Cluj-Napoca. "Avem peste 250 de lucrări în 40 de sesiuni paralele pe durata a 4 zile. Avem participanţi de la universităţi şi companii din peste 40 de ţări", a declarat profesorul Dan Micu, unul dintre organizatorii evenimentului.
Cea de-a 49-a ediţie a Universities' Power Engineering Conference se desfăşoară în perioada 2-5 septembrie la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.