Dacă în anii anteriori, clujenii care doreau să se imunizeze gratuit se înscriau pe liste înainte ca medicii de familie să primească dozele de vaccin, anul acesta, lucrurile nu au mai stat la fel.
De la începutul acestei luni, de când s-au primit dozele, doar 5 persoane au fost vaccinate, spre exemplu, în cabinetul unui medic de familie din Cluj-Napoca.
,,Noi am solicitat 100 de doze, am primit 22, dar din păcate, din acestea nu reușim să le administrăm pacienților din grupele de risc. Din păcate, chiar pacienții care an de an își făceau vaccinul, mă refer la cei peste 65 de ani, la cei cu boli cronice, sunt reticienți la vaccin”, spune medicul de familie Ioan Mureșan.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj reamintesc populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a gripei şi le recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
,,Gripa poate complica, destabiliza, un organism cu o boală de bază, agravând boala de bază şi astfel apar complicaţii care pot să fie ameninţătoare pentru viaţa pacientului”, atrage atenția directorul executiv adjunct al DSP Cluj, Mihai Moisescu.
„Nu mă vaccinez, nu există siguranţa în rezultatele acestui vaccin. Au mai făcut asemenea recomandări şi cu ocazia gripei aviare şi nu era cazul şi atunci care este creditul acestui minister”, se întreabă un clujean.
„Nu am încredere, sunt mulți care s-au îmbolnăvit după vaccin”, susţine o clujeancă.
În judeţul Cluj, medicii de familie au primit deja 10.000 de doze de vaccin din cele 11.500 trimise de Ministerul Sănătăţii, la sfârşitul lunii trecute.