Pentru început, la Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj vor lucra 8 medici. Ei vor încerca să înţeleagă mecanismele de regenerare a sistemului nervos pentru a putea reabilita ulterior pacienţii cu suferinţe neurologice, un domeniu aflat la început în România, dar în plin avânt în Europa.
"Spre exemplu, Germania are un sistem foarte bine dezvoltat pe partea de neuroreabilitare. Teoretic, după orice accident vascular cerebral sau traumatisme craniene, marea majoritate a pacienţilor vor beneficia de tratamente pentru reabilitare, cel puţin pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 săptămâni", spune prof.dr. Volker Homberg, de la Universitatea din Dusseldorf.
În ceea ce priveşte situaţia României, prof.dr.Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, spune că ţara noastră este "încă deficitară din acest punct de vedere, tocmai de de aceea, se încearcă adaptarea sistemului".
Pe lângă diagnosticarea pacienţilor, medicii de noul centru vor crea şi o bază de date destinată cercetării creierului uman, iar toate profiturile centrului vor fi direcţionate exclusiv spre cercetare. În timp, medicii speră să lucreze şi la reabilitarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice.