Cabanele de la Beliș, Mărgău și Vlădeasa au fost administrate de salvamontiştii din Vlădeasa până în vara anului 2014. În urma unei decizii a instanței, cele trei baze au trecut în administrarea juridică a Consiliului Județean Cluj, spre nemulțumirea primarilor și a salvamontiștilor din zonă.
"Aceste baze au fost preluate, la un moment dat, de către Consiliul Judeţean, fără acordul nostru. Mie, la momentul respectiv, nu mi s-a părut corectă preluarea, atâta timp cât investițiile au fost demarate de serviciul pe care noi l-am finanțat", a afirmat Viorel Crainic, primarul comunei Beliș.
"Acolo s-a pornit cu un proiect din partea primăriei Mărgău, care s-a realizat cu susținerea lor și după ce toate au fost gata, a venit Consiliul Județean și le-a preluat în administrare. Și-a creat o structură proprie, care e finanțată, din păcate, cu bani foarte mulți și eficiență foarte redusă", a declarat Gheorghe Vușcan, prefectul judeţului Cluj.
Chiar dacă şi în prezent salvamonștii din Vlădeasa pot folosi cele trei baze, aceștia cer revenirea cabanelor în proprietatea primăriilor. Disputa dintre cele două servicii de salvamont este departe de a fi finalizată, chiar dacă a fost semnat un acord de colaborare.
"Noi fără aceste baze nu putem să fim eficienți. Ar trebui să stăm vara în cort, iar iarna să chem salvatorul montan să vină de acasă. Să stea la domiciliu și să vină fiecare de unde locuiește", susţine Florin Mihuț, șeful Serviciului Salvamont Vlădeasa.
"Există un acord semnat între Serviciul Public Județean de Salvamont și Salvamont Vlădeasa de colaborare și cooperare, care prevede cum se face colaborarea, care sunt zonele de acțiune, cum se folosesc cabanele, cum se fac exercițiile comune, ca să ne cunoaștem și să putem lucra împreună. În momentul în care am vrut să aplicăm prevederile acelui acord, partea cealaltă a spus <Păi noi nu am crezut că se va și pune în practică acest acord>", a spus Gheorghe Frățilă, șeful Serviciului Salvamont Cluj.
În urma reducerilor de personal din 2010, Serviciul de Salvamont Vlădeasa a rămas cu mai puțin de 10 salvamontiști autorizați.
Cel de-al doilea serviciu de salvamont clujean, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, are în prezent 30 de salvatori și mai mulți voluntari.