Campanie de vaccinare împotriva poliomielitei

Data publicării:
consult medical copil

Pentru copiii care nu au fost încă imunizaţi, se va organiza, timp de şase luni, o campanie specială de vaccinare.

"Trebuie să luăm din evidenţele noastre toţi copiii care nu au toate dozele de vaccin antipoliomielitic. Va trebui să luăm legătura cu părinţii care au refuzat vaccinarea, ca să le explicăm pericolul la care îşi supun copiii prin nevaccinare", a afirmat medicul de familie Emiliana Costiug.

"Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj a trimis medicilor de familie înştiinţarea de a începe acţiunea de estimare a acoperirii vaccinale, de a verifica antecedentele vaccinale a tuturor copiilor între 13-23 de luni şi a celor de 2-6 ani", a spus Mihai Moisescu, director executiv adjunct al DSP Cluj.

Starea de alertă a fost decretată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ca urmare a răspândirii virusului poliomielitic în mai multe ţări. Medicii şi specialiştii atrag atenţia asupra efectelor severe ale acestei boli şi asupra faptului că virusul poate apărea în orice clipă.

"Poliomielita a fost o boală a secolului trecut care se caracteriza prin paralizie. Mai mult de jumătate dintre oamenii cu această boală mureau, datorită paraliziei muşchilor respiratori, alţii ajungeau pe respiraţie artificială şi dacă scăpau, riscau să rămână cu sechele, respectiv cu paralizii ale membrelor", a explicat medicul de familie Ioan Mureşan.

"Mulţi ziceau că e bun, alţii, că s-ar putea să aibă repercursiuni şi nu este sigur. Ar trebui să iasă cineva de la Ministerul Sănătăţii, să dea încredere părinţilor, să spună că trebuie făcut, că e bun", este părerea unui clujean în legătură cu administrarea vaccinului.

Copiii ar trebui să fie vaccinaţi împotriva poliomielitei de 4 ori, până la vârsta de 1 an, şi încă o dată, la 6 ani. În ţara noastră nu s-a mai înregistrat niciun caz de poliomielită în ultimii 11 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri